LÆS OGSÅ:
SAMFUND

De første homobarer og mødesteder i København

Homobarer i København.

Foto: Bert Svalebølle

Centralhjørnet er en af en ældste homobarer i København. Men allerede i slutningen af 1880’erne hører vi om et mødested for homoseksuelle nær Casinoteatret i København, som havde til huse på Sankt Annæ Plads. Og homoseksuelle mænd mødtes i denne periode privat i såkaldte mandeklubber.

Allerede fra slutningen af 1800tallet, og det rygtedes også i udlandet, var Rådhuspladsen, og især de tidligere underjordiske toiletter her, et populært mødested for homoseksuelle, biseksuelle mænd og trækkerdrenge. Det samme var gaderne i Pisserenden og Nikolaj Plads. Trækkerdrengene forsvandt fra gaderne i løbet af 1980’erne.

De fleste københavnske homobarer ligger i dag i gaderne omkring netop Rådhuspladsen og starten af Strøget. Tidligere var der også flere steder på og omkring Nikolaj Plads, området blev kaldt Bohemernes Minefelt, her lå Bellman kælderen, men der var også Admiralkroen/El Toro Negro i Boldhusgade og Fortuna i Fortunstræde.
Men’s Bar i Teglgårdsstræde hed tilbage i 1980’erne Stable Bar. Det var allerede i midten af 1940’erne var det et mødested for homoseksuelle kendt under navnet Mandalay – i daglig tale blev det kaldt for mandelir.

Se: Verdens ældste homobar og kampplads fra TV2/Lorry

Centralhjørnet er nok Københavns ældste eksisterende homoværtshus. Det forlyder, at det i tiden omkring 2. verdenskrig, blev mødested for homoseksuelle. Den gamle teatercafé Cafe Intime på Allegade på Frederiksberg hører også til det blandt de første mødesteder for homoseksuelle. Måske især fordi der lige udenfor var et underjordisk toilet. Det går formentlig endnu længere tilbage, men det er i hvert fald bekræftet, at Café Intime har været tilholdssted for homoseksuelle siden 1950’erne. En nabo til stedet var i årrække det kendte lesbiske mødested, Jeppes Club.

I 1973 åbnede også den nu hedengangne Madame Arthur. Et dansk modstykke til Club 54 i New York, hvor masser af drags optrådte. Der er lavet en dokumentarfilm om stedet med titlen ”AIDS – Da døden kom til Madame Arthur”.

Se også: LGBT barer, events & restauranter

Legendariske Pan Disco
I 1980 købte Forbundet af 1948 Knabrostræde 3 og åbnede den tredje Pan Club. Det blev et yndet mødested i det Københavnske natteliv, både for bøsser og lesbiske, men også for heteroseksuelle, som var tiltrukket af den gode stemning og fede musik. Torsdags aftener på Pan Disco var helliget de lesbiske, og her slog de sig for alvor løs.

Af andre populære steder i 1980’erne var der især Pink Klub i Farvergade. Her mødtes især bøsser bag de mørke gardiner og sad hyggede sig i de ligeså mørke velourmøbler. I Bøssehuset på Christiania, som blev omdøbt til Den Storkøbenhavnske Bøssescene, blev der spillet debatskabende teater med seksualpolitisk indhold. En af de bærende kræfter var Bent Jacobsen, som i 1975 udgav den første homo-plade herhjemme med titlen ”Bøsse”. Den vakte stor opsigt.

I sommeren 1992 åbnede der en ny café, Sebastian i Hyskenstræde. Det blev hurtigt et af de mest populære gå-i byen-steder. Og den indvarslede en ny tid i homomiljøet. Lokalet var nemlig stort og lyst, så Ikke noget med at gemme sig bag store tunge og mørke gardiner eller tykke døre. Og så dog alligevel ikke helt. For ikke alle gæster var glade for, at andre kunne se direkte ind i cafeen, så der blev sat store persienner op.

De lesbiske har haft flere steder. Nogle har været der i meget kort tid. Det mest langtidsholdbare er Vela, som siden 2004 har haft til huse i en gammel luderbar i Viktoriagade på Vesterbro. Det betyder dog ikke, at de lesbiske ikke går i byen, og at de ikke fester.

I Studiestræde er der både Masken Bar, Jailhouse, Cosy Bar, Kiss Kiss, Bear Bar og gaden kan med rette kaldes for Danmarks uofficielle homo/LGBT-gade.

Af nyere mødesteder er blandt andre G.A.Y. Copenhagen i Vester Voldgade.

Kilde: LGBT-kulturhistorisk Værksted

Læs også: Hvad er LGBT

Skriv et svar