LÆS OGSÅ:
HISTORIE

Europride’96 (1996)

I forbindelse med Europride’96 i København, udkom det daværende PAN-bladet med en dagsavis på engelsk under navnet ”PANZINE”, avisen der var på 4 sider fortalte om dagens begivenheder og indeholdt programmer over hvad der skete i byen og i pride town. Avisen blev produceret om natten af frivillige og udkom om formiddagen. Foto: Bert Svalebølle

Der har været afholdt mindre gay pride i Fælledparken i 1970’erne og 1980’erne, men den første store pride-parade i København fandt sted i 1996, da København var Europæisk Kulturby og hjemsted for den fælleseuropæiske Europride.

København var den 4. i rækken af Europride-arrangementer, den første blev afholdt i London i 1992
Paraderuten gik fra Frederiksberg Runddel ad Vesterbrogade og sluttede på Rådhuspladsen.

Video: YouTube/Thomas Andersen

Ideen med at markere de homoseksuelles eksistens tager udgangspunkt i en hændelse i New York i 1969. Det amerikanske politi chikanerede jævnligt de homoseksuelle, bl.a. ved at gennemføre razziaer på værtshuse og andre tilholdssteder, hvor bøsser og lesbiske holdt til, men den 27. juni 1969, hvor politi gennemførte en razzia mod baren The Stonewall Inn i Christopher Street i New York, ville bøsserne ikke længere finde sig i chikanerne og gik til modstand. Det hele endte med, at politiet barrikaderede sig inde i baren, da rygtet om modstanden bredte sig og der samledes flere og flere bøsser og lesbiske uden for baren. Efter tre dages protester gav politiet op og trak sig tilbage. Og siden da er dagen blevet et symbol på bøssernes og de lesbiskes kamp mod undertrykkelse.

Europride’96 have store problemer med at skaffe sponsorer, da der stadig var berøringsangst over for homoseksuelle, og nogle virksomheder og virksomhedsledere var nervøse for, at deres produkter bliver associeret med bøsser og lesbiske.”

Formålet med at afholde pride er dels at være et udstillingsvindue udadtil, så den øvrige befolkning kan se, at vi bøsserne og lesbiske er der, og at vi er mange. Men også at være en festival for homoseksuelle, som så kunne udveksle erfaringer og inspiration i det videre arbejde for større accept.

Europride’96 i København havde også en PrideTown

Israels Plads i København danner rammen om et af Europride '96s største arrangementer. Halvdelen af pladsen bliver under Europride homoseksuelt territori­um, skabt for og af Europrides deltagere.
Israels Plads i København danner rammen om et af Europride ’96s største arrangementer. Halvdelen af pladsen var under Europride homoseksuelt territori­um, skabt for og af Europrides deltagere.

 

Alle er velkomne til at fylde PrideTown op med alverdens påhit: Musik, dans, teater, modeshows og striptease, genbrugsbyttemarked, kæledyrsparade, mas­sage, astrologi, poesi, taler og kys og kram - der er mas­ser af aktiviteter, som koster nul kroner, nu mangler vi jer til at komme ud af busken, være med og dele det med alle os andre.
Alle var velkomne til at fylde PrideTown op med alverdens påhit: Musik, dans, teater, modeshows og striptease, genbrugsbyttemarked, kæledyrsparade, mas­sage, astrologi, poesi, taler og kys og kram – der var altså plads til mas­ser af aktiviteter, og det hele var gratis gratis, når man først havde betalt entre til pladsen.

PrideTown lå på Israels Plads, lige op ad H. C. Ørstedsparken, det var et indhegnet område med cafeer, barer, udstillinger, workshops, boder og m.m.

Skriv et svar