LÆS OGSÅ:
KULTUR

Byvandringer

Du kan læse mere om byvandringer i bogen “Da vi fik ret” bogen fortæller også om homo- og LGBTQ-miljøets egen historie, se mere til slut i artiklen.

Du kan læse mere om byvandringer i bogen “Da vi fik ret” bogen fortæller også om homo- og LGBTQ-miljøets egen historie, se mere til slut i artiklen.

For ikke så mange år siden blev der set ned på homoseksuelle herhjemme, og de blev også fra lægeverdenen og den politiske verden stemplet som personer med en psykisk lidelse. Og sådan bliver homoseksuelle fortsat betragtet mange steder. Vi skal ikke længere væk end til vores nabolande i Østeuropa for at have dette billede på nethinden.

Siden begyndelsen af 1980’erne har bøsser og lesbiske opnået en række forbedringer, både holdningsmæssigt i befolkningen og rent lovgivningsmæssigt. Startende for alvor, da vi som det første land i verden indførte det registrerede partnerskab i 1989.

Når vi taler om homo- og LGBTQ-rettigheder, så har vi i Danmark en helt særlig historie at fortælle. Det er nemlig lykkedes os som et lille land at sætte en udvikling af større ligestilling i gang internationalt, som siden er blevet kopieret og været som inspiration for andre lande – blandt andet i den øvrige del af Vesteuropa. En historie, som med al tydelighed viser, at det for minoriteter kan lykkes at ændre holdningen i positiv retning i den brede befolkning og hos politikerne og dermed skabe flere rettigheder og gøre det lettere for den enkelte homo/LGBTQ’er i hverdagen at leve, som man har lyst til. Og det er en vigtig historie, som vi skal huske at give videre til andre.

En ting er bedre og flere rettigheder for homo/LGBT-miljøet. Noget andet er homo- og LGBT-miljøets egen historie. Hvad er det for en kultur, vi selv har været med til at skabe, og hvad er det for nogle steder, vi mødes og ”hænger ud”. Det fortæller bogen blandt andet om i byvandringen ”I regnbuens farver”.

Tidligere drejede kampen om kunne få lov til at leve som homoseksuel, og her var seksualiteten i fokus. I dag har miljøet ændret sig fra homomiljø til LGBT-milljø – og for mange endda til et LGBTQ-miljø. Q’et står for queer.

Læs også: Hvad er Queer

Det store slag gælder nu om at kunne få lov tilt definere og designe sit eget køn på den måde, man nu har lyst til. En kamp fra seksualitet til identitet. Noget der blandt andet viser sig tydeligt i de transkønnedes aktuelle kamp for ordentlige levevilkår.

Bogen “Da vi fik ret” fortæller også om homo- og LGBTQ-miljøets egen historie. Om den kultur og de mødesteder, som vi har selvskabt. Det sker blandt andet med Danmarks første homo- og LGBTQ-byvandring ”I regnbuens farver”.

Da vi fik ret koster 125 kr. plus forsendelse.

Bogen kan købes via mail@bjarnelundis.dk

Skriv et svar