LÆS OGSÅ:
HISTORIE

Bøssernes Befrielsesfront (1971)

Christopher Street Day-arrangementet i 1971, arrangementet der var den første af sin art i København, fik stor medie bevågenhed.

Bøssernes Befrielses Front (BBF), blev dannet efter Christopher Street Day-arrangementet i 1971, arrangementet der var den første af sin art i København, fik stor medie bevågenhed.

Bøssernes Befrielsesfront (BBF) var en dansk seksualpolitisk organisation, der først hed Bøsseaktivisterne og efter kort tid forsøgte de sig med Homoseksuel Aktion København (HAK), men til sidst fik navnet Bøssernes Befrielses Front (BBF), som skulle ses som en dansk udgave af det amerikanske Gay Liberation Front.

En befrielsesfront var jo i sagens natur en militant forsamling og “bøsse” har jo også andre betydninger ud over det seksuelle, så for de ironisk bevidste var kombinationen af “bøsse” og “befrielsesfront” temmelig morsom. Derfor var navnet Bøssernes Befrielses Front et brand, som det ville have heddet i dag, og navnet fængede med det samme.

Det var Forbundet af 1948 (i dag LGBT-Danmark) daværende formand Per Kleis, der i 1971 luftede tanken om at markere Christopher Street Day med en demonstration i København, men mange i Forbundet af 1948 var imod, frygten var at man ved at anvende den slags metoder, ville blive slået i hartkorn med langhårede hippier og derved ville miste noget af den goodwill, man havde opnået ved at opføre sig pænt og nobelt gennem mange år.

Demonstrationen blev dog gennemført, dog officielt ikke i Forbundet af 1948’s regi, men alt det forfærdelige, som mange havde frygtet, skete slet ikke.

Derudover fandt en gruppe unge bøsser sammen. De følte sig mere i pagt med tidens antiautoritære oprør end med Forbundet af 1948’s mere traditionelle arbejdsformer. Til forskel fra de fleste andre græsrodsbevægelser var medlemskab af BBF ikke en fritidsbeskæftigelse, det var en livsstil, som omfattede hele tilværelsen. Som en logisk følge heraf, valgte mange at flytte sammen i kollektiver, hvor man udfoldede en alternativ livsstil og afprøvede ideer og visioner.

I starten mødtes BBF’erne i Forbundet af 1948’s lokaler i Åbenrå 33 og senere i Pan Club i Nybrogade. Men fra 1972 indrettede BBF’erne sig i Bøssehuset på Christiania, hvor de bland andet startede de første basisgrupper. Senere kom Bøssekoret, Bøsserup Pigegarde og Den Storkøbenhavnske Bøssescene med velbesøgte kabaretforestillinger.

I TV 2 Lorrys nye serie ”Regnbuen over København” dykker man ned i 100 år med skandaler, skæbner og en sej kamp for rettigheder. I 6 afsnit fortæller TV 2 Lorry historien om udstødelse, ødelagte liv, store sorger og heldigvis også masser af glæde og sejre for friheden og kærligheden. Hør om dem der gik foran for, at homoseksuelle i dag kan leve det liv, de vil og elske den de gør.

 Regnbuen over København – Bøssernes oprør (3:6)

Bøsse eller homofil
Bøssernes Befrielsesfront (BBF), var et navn i tidens ånd (jvf. Den Palæstinensiske Befrielsesfront) og var med til at skabe kønsopdelte homo-grupperinger, hvilket åbnede op for helt nye muligheder.

Ordet bøsse var dengang et grimt skældsord, som blev opfattet langt værre og degraderende end ordet Perker gør i dag. At BBF bevidst valgte at markedsføre ordet Bøsse, var som sagt til stor irritation for de pæne homofile.

Det var fra starten tanken, at BBF skulle være en lille, handlekraftig aktionsgruppe, som bevidst skulle gå efter tabuerne og gøre op med det, man ikke måtte. Og sådan blev det også.

Den størst tilslutning fik BBF i 1975, da forfatteren Christian Kampmann sprang ud som bøsse og gik ind i BBF.

Som de første bøsser i Danmark, tog BBF ud på skoler og fortalte om det at være Bøsse. Det var også BBF, der i 1972 indledte kampen for lovliggørelsen af herre-pardans. Det begyndte med af de arrangerede bøsse-dans på Rådhuspladsen, hvorefter de pressede myndighederne til at ændre en fortolkningen af en lov, der forbød usædelig opførsel. Det endte da også med, at der blev lavet en ny fortolkning, så bøsserne kunne danse sammen offentligt og i 1973 blev det lovligt for mænd at danse sammen på offentlige dansegulve og ikke kunne i lukkede selskaber.

Den næste kamp blev kampen om fælles lavalder for homo- og heteroseksuelle, her spillede BBF også en aktiv rolle. Det lykkedes, og i 1976 ændrede Folketinget den seksuelle lavalder fra 18 år til 15 år for seksuelle forhold mellem personer af samme køn. Straffelovrådet havde anbefalet en fælles seksuel lavalder på 14 år, men Folketinget fulgte ikke denne anbefaling, men indførte den samme seksuelle lavalder på 15 år for homoseksuelle forhold som var gældende for heteroseksuelle forhold, og derved ophævede Folketinget straffelovens paragraf 225 stk. 2, det kunne gives op til fire års fængsel, for kønslig omgang med en person af samme køn der var under 18 år.

Bøsse-ølejr
I årene 1972-78 holdt BBF bøsselejre som en del af Det Ny Samfunds sommerlejr i Nordjylland, Thy lejren. Her mødtes græsrødder og andre alternativt tænkende mennesker.

Herefter fulgte særlige bøsse-ølejre, den første fandt sted på Agersø i 1980. Derefter var der bøsse-ølejre på Rugaard Strand i 1981 og 1982, på Fejø i 1983, på Ærø 1984-1987, Skarø 1988-1997 samt på Omø siden 1993.

I 2018 vil der også blive afholdt bøsse-ølejr på Omø i Store Bælt. Se nærmere her.

Bøssehuset
Siden marts 1973 har BBF holdt til i Bøssehuset på Christiania, hvor de har nydt godt af den frihed, der
kendetegner alle forhold i Fristaden.

I starten boede de fleste af BBF’s medlemmer udenfor Fristaden i bøssekollektiver. I dag er Bøssehuset et teater, og de fleste af de aktive BBF’ere bor i dag på Christiania, heriblandt Wanda der har været aktiv i BBF siden 1973. Wanda var også idemanden bag Fristandens berømte pigegarde og den ene af tekstforfatterne bag sanggruppen Schwanzen Sänger Knaben.

Bøssepladen
Politisk set var 1970’eme BBF’s storhedstid. I fire år kørte Bøssekaravanen hver sommer, landet tyndt med et syngespil og det var med sin baggrund i BBF, at Bent Jacobsen i 1975 udgav sin banebrydende grammofonplade ”Bøsse” på forlaget Demos. Selv om folkestemningen over for bøsser langtfra var positiv og afslappet, fik Bent Jacobsen hjælp fra en række frisindede heteroseksuelle sangere og musikere.

Da Bøssepladen blev udsendt i 1975, skabte det stor opmærksomhed. Pladen blev omtalt i TV Avisen, som dengang ellers aldrig omtalte musikudgivelser. I aviserne var de fleste musikanmeldere positive, bortset fra den kommunistiske avis, Land & Folk. Ligesom en enkelt Fona-butik nægtede at sælge Bøssepladen, fordi de mente, at den burde sælges i en pornobutik, men efter de havde hørt teksterne og musikken, ville de godt have den stående i butikken alligevel

Bøssepladen blev genudsendt i juni 2011, i forbindelse med BBF’s 40 års jubilæum og denne gang på CD. Men da Bøssepladens masteroptagelse var forsvundet, måtte Bent Jacobsen købe en gammel lp, som var stort set uden ridser, men alligevel var det et stort arbejde at få gjort den gamle drøm til virkelighed.

Hør uddrag fra Bent Jacobsens plade ‘Bøsse’ fra 1975. Der handler om de oplevelser og følelser, man må igennem, når man springer ud som bøsse.

Du kan også se indslag med Bent Jacobsen fra DR om kønsopfattelser og ordet “bøsse”, udsendelsen er fra 26. maj 1975.

Den politiske vision
BBF’erne sammenkædede helt bevidst politik og seksualitet, formålet var at få en seksualpolitisk bevidstgørelse af bøsserne og udføre bøssepolitisk oplysning, blandt andet ved at tage ud på skoler og fortælle om det at være Bøsse. De satte stor ære i at provokere med udadrettede aktioner, der helt bevidst skubbede til normalitetens grænser.

Til kommunevalget i 1974 og 1978, i København, stillede BBF og en række andre grupper op i valgforbund med Venstre Socialisterne (VS), og det sikrede VS’eren Villo Sigurdssons en borgmesterpost i København.

I slutningen af I 970’erne mistede BBF så småt sin politiske vision, men i 1982 fik de en ny kulturel vision og genopstod som teater. Det skete efter succesopførelsen af en alternativ BBF’sk udgave af ”Melodi Grand Prix” på Bøssehusets scene. Siden da har stedet fungeret som åben scene for bøsse-lesbiske kulturinitiativer og som fast scene for BBF’s egne forestillinger.

Men i starten 1980’erne ramte aids bøsse-miljøet og BBF blev også hårdt ramt. Bøssehuset satte to aids-stykker på programmet: Det første hed ”Det er senere end du aner”, og det andet hed ”Intet nyt fra pestfronten” stykkerne blev en stor succes, også uden for homo-miljøet, hvor den fik stor faglig anerkendelse.

Bøssehuset blev også kendt for Frk. Verden (et stort alternativt modeshow i Den Grå Hal) og sanggruppen Schwanzen Sänger Knaben, som optrådte med stor succes med et intelligent og musikalsk show.

Se klip fra Frøken Verden 2013 – en græsk tragedie, der blev afholdt i Den Grå Hal på Christiania.

Se også Schwanzen Sänger Knabens – Pastor Krænge.

Bøsserup Pigegarde
I 2011 kunne Bøssernes Befrielsesfront fejre deres 40 års jubilæum, bland andet med en homo-udstilling på Højbro Plads ved Strøget i København, som markerede åbningen på BBF’s 40 års jubilæumsuge. Udstillingen bestod af skilte, hvor der med kæmpestore bogstaver f.eks. stod: Alle mænd er Bøsser.

Bøsserup Pigegarde genopstod også og de trodsede myndighedernes forbud mod at marcherede på Strøget i København, så Bøsserup Pigegarde slog på tromme for budskaber som ”Bøsser og bananer, vi er flere, end I aner” og ”Pik i røv, ta’ og prøv!” da de marcherede ned gennem Strøget i København.

Bøsserup Pigegarde deltog også i Copenhagen Pride Frk. Verden i Den Grå Hal på Christiania i 2011

Bøssehuset i dag
Bøssehuset er næsten lige så gammelt som Christiania. Bådmandsgades Kaserne blev besat i 1971 og blev til fristaden Christiania. Allerede i 1973 rykkede en gruppe bøsse ind i bygningen “Karlsvognen” på Christiania og Bøssehuset har siden været et af Christianias kendte kulturhuse.

Fra 2006 blev Bøssehuset en medlemsforening for alle LGBT’er og i dag betegner Bøssehuset sig som er et kulturhus for bøsser, lesbiske og transpersoner og bruges til kulturprojekter, teater, musik, udstillinger, foredrag og fester.

Bøssehuset drives som en forening med frivillig arbejdskraft og som medlemsforening med en bestyrelse, som har det overordnede ansvar for husets drift og økonomi. De løbende aktiviteter i Bøssehuset styres dog stadig af mandagsmødet, som finder sted hver mandag kl. 18:00. Alle er velkomne til mandagsmøderne, men for at have medbestemmelse, skal man være medlem af foreningen.

Se video om Bøssernes Befrielsesfront og Lesbisk Bevægelse, produceret for Axgil Gay Galla 2015.

 

Kilder: Handling gi’r forvandling af Vibeke Nissen og Inge-Lise Paulsen, Out & About, boessehuset.dk og kvinfo.dk

Skriv et svar